ممکن است که شما نیز تا به امروز بارها اصطلاح تست اگزالات را از افرادی که درگیر سنگ کلیه هستند ، شنیده باشید اما به درستی ندانید که مفهوم آن چیست یا اصلا اگزالات چیست. باید بگوییم که این تست برای بررسی وجود کریسال اگزالات در ادرار بیماران مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه به تشریح آن می پردازیم. در صورت تجویز پزشک می توانید با مراجعه به آزمایشگاه آریا (آزمایشگاه در رامسر) اقدام به انجام این آزمایش نمایید.
آزمایش آنالیز ادرار یکی از آزمایش های روتین در هر آزمایشگاهی است که در بیماران مختلف برای بررسی کارکرد کلیه مورد استفاده قرار می گیرد. در این آزمایش هم موارد ظاهری ادرار مورد بررسی قرار می گیرد و هم ریز ترین و میکروسکوپی ترین موارد. از مواردی که در این آزمایش بررسی می گردد ، وجود کریستال در ادرار است. چنانچه در ادرار بیماری کریستال مشاهده شود ، ممکن است که خبر از سنگ کلیه در بیمار داشته باشد. کریستال ها انواع مختلفی دارند که می توان به کریستال سیستئین، استروئید و اسید اوریک و اگزالات و فسفات کلسیم و … اشاره نمود. وجود هرکدام از این کریستال ها در بدن بیمار معنی خاصی را منتقل می نماید. به طور مثال کریستال سیستئین همیشه جدی گرفته می شود و یا وجود کریستال از نوع فسفات، فسفات کلسیم و اگزالات نشانه ادرار قلیایی است (ادرار زمانی که در محیط بماند قلیایی می شود که در این حالت ارزش کلینیکی ندارد).
از کریستال هایی که ممکن است در ادرار بیماران وجود داشته باشد ، کریستال اگزالات (Oxalate) است. این ماده به طور طبیعی در گیاهان وجود دارد و میزان بسیار کمی از آن در بدن انسان ها نیز مشاهده می شود. این ماده معمولا در اثر مصرف بالای ویتامین C و رسوب آن ایجاد می شود. رسوب اگزالات که در زیر میکروسکوپ به شکل سوزنی می باشد ، باعث ایجاد سنگ کلیه در بدن بیمار می شود که می تواند درد بسیار شدیدی در ناحیه لگن و ناحیه تناسلی ایجاد نماید. اگزالات معمولا در 80% از سنگ کلیه ها مشاهده می شود. از جمله موادی که می تواند باعث ایجاد کریستال اگزالات در بدن شود می توان به سبزیجاتی مانند اسفناج و جعفری، کرفس (سبزیجات پهن برگ) و مصرف زیاد مغز بادام ، بادام زمینی ، مصرف زیاد توت ها و انگور و غلاتی مانند سویا ، چای سیاه و کاکائو و جوانه گندم اشاره کرد.
تست اگزالات نیز مانند سایر آزمایش های دیگر نیازمند آمادگی قبلی است تا درصد خطای نتیجه آزمایش ، بسیار پایین باشد. بهتر است که 2 تا 3 روز قبل از انجام تست اگزالات از مصرف قرص های ویتامین C و مصرف زیاد مواد غذایی دارای ویتامین C از جمله مرکبات تازه (مانند لیموشیرین ، پرتقال ، گریپ فروت ، لیمو شیرین ، اسفناج ، توت فرنگی و گوجه فرنگی) خودداری نماید.
برخی از خدمات آزمایشگاه تشخیص طبی آریا ، آزمایشگاه در رامسر
با تشکر مدیریت سایت آزمایشگاه آریا
در ادامه بخوانید : آزمایش خون در ماه رمضان ، آزمایش چربی خون ، بیماری بوتولیسم ، تست های ژنتیکی